LOTERIA GREEN CARD 2015 - PROFESJONALNA POMOC

Infolinia: 22 489 61 41 LUB 22 489 60 60
Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player

Zielona karta

« Powrót na poprzednią stronę

Zielona Karta:

Karta Stałego Pobytu Stanów Zjednoczonych – popularnie znana jako zielona karta. Jest dokumentem, który uprawnia do przebywania, mieszkania oraz podjęcia pracy na terytorium Stanów Zjednoczonych. Jest kartą identyfikacyjną rezydenta USA, nieposiadającego obywatelstwa tego kraju. Uprawnia też do przekroczenia granicy z Kanadą bez posiadania wizy kanadyjskiej.

Uzyskiwanie zielonej karty:

Aby uzyskać kartę stałego pobytu USA, należy uprzednio mieć wklejoną do paszportu wizę imigracyjną (to tylko jedna z możliwości). Przy wjeździe na teren USA urzędnik wbija pieczęć na wizie imigracyjnej oznaczającą tymczasową kartę pobytu ważną przez okres 12 miesięcy. W tym czasie rezydent otrzyma plastikową kartę ważną na okres 10 lat. W przeciągu 10 lat posiadania zielonej karty, stali rezydenci USA uzyskują obywatelstwo amerykańskie. Obywatele Polski, którzy uzyskali amerykański paszport, posiadaja 2 obywatelstwa.

Rezydenci USA:

Rezydent USA ma swoje prawa i obowiązki

Stali rezydenci mają prawo:

  1. Mieszkać i pracować na stałe w dowolnym miejscu USA
  2. Złożyć wniosek o obywatelstwo USA po nabyciu odpowiednich uprawnień.
  3. Uzyskać świadczenia Social Security, Supplemental Security Income i Medicare, jeżeli się do nich kwalifikują.
  4. Posiadać majątek na terenie USA.
  5. Starać się o prawo jazdy w danym stanie lub terytorium.
  6. Wyjeżdżać i powracać do USA na określonych zasadach.
  7. Uczęszczać do szkoły publicznej lub na uniwersytet.
  8. Wstępować do niektórych formacji Sił Zbrojnych USA.
  9. Kupować i posiadać broń palną, pod warunkiem, iż nie istnieją żadne ograniczenia stanowe lub lokalne, które by tego zakazywały.

Stali rezydenci mają obowiązek:

  1. Przestrzegać wszystkich praw federalnych, stanowych i lokalnych.
  2. Płacić podatki dochodowe federalne, stanowe i lokalne.
  3. Zarejestrować się w Komisji Poborowej (Selective Servce – U.S. Armed Forces); dotyczy to mężczyzn w wieku 18-26 lat.
  4. Utrzymywać status imigracyjny
  5. Stale nosić przy sobie dowód statusu stałego rezydenta
  6. Powiadomić Departament Bezpieczeństwa Narodowego (DHS) o każdorazowej zmianie adresu w ciągu 10 dni od przeprowadzki.

Nasze serwisy Nasze serwisyNasze serwisy

DLACZEGO MY?

  • Jesteśmy jedyną firmą w Polsce, która posiada doświadczenie i szeroki zasób wiedzy w zakresie procedur wizowych do USA
  • Legitymujemy się ponad pięcioma tysiącami zadowolonych klientów
  • Posiadamy swoich przedstawicieli na terenie Stanów Zjednoczonych
  • Podchodzimy indywidualnie do każdego klienta

ZAPYTAJ O KONTAKT

* indicates required field
Kancelaria Loteria Procedura Zielona karta Praca w USA ycie w USA Kontakt